Távirányitó kezdőknek

Most kezded a hobbyt? Itt kérdezz, itt keress
fromi

Re: Távirányitó kezdőknek

Hozzászólás Szerző: fromi »

Ennek a doksinak a 27. oldalán van egy sorrend.
Futaba FF9 használati
fromi

:) az, hogy a szervonak hol a közepe, nem attól függ, hova tekered. Van az aljába egy poti, amely ezt kiszúrja és visszaáll.
szedd le a karokat, rudazatot a szervórol, és akkor adjál nekik áramot. Akkor a szervo beáll középre, ha nincs szanaszét konfolva a modell a rádióban. Tuti, ami biztos, válassz egy új üres modellt alapbeállítással.
Amikor a szervo beállt középre, akkor tedd rá a karokat, amennyire lehet merőlegesen a szervóra.
Ha ez megvan, akkor lehet piszkálni a csatornakimenetet, es offsetet állítani rajta, hogy pont középre menjen. Ezt megteheted MIXeknél, vagy Outut-nál. Szerintem az utolsó szolgál pont az ilyen korrekciókra, mint a közép állas korrekció és a végkitérések korlátozása (hogy ne törjön semmi, egy sikertelen mix esetén).
https://doc.open-tx.org/opentx-taranis- ... us/outputs
Adamo írta: 2025 jún. 08, 06:59 pm No, pontosítok, konkrétan az a probléma, hogy mikor a vevőnek ( és a rá csatlakoztatott servok-nak) 'áramot adok' akkor - annak ellenére hogy az áramadás előtt középállásba állítom a kormányokat (amik megegyeznek a servok karjainak középállásával) - azok beállnak egy adott kitérésre, ami nem a középállás, hanem kitér az egyik kormány arra, a másik amarra, stb.

És ez egy 'sima' vevő (radiomaster ER6-os) nem gyroskópos hogy mondjuk az zavarna be hogy nincs áramadás után 'nullázva'...
Adamo

Hozzászólás Szerző: Adamo »

"az, hogy a szervonak hol a közepe, nem attól függ, hova tekered. Van az aljába egy poti, amely ezt kiszúrja és visszaáll.
szedd le a karokat, rudazatot a szervóról, és akkor adjál nekik áramot. Akkor a szervo beáll középre, ha nincs szanaszét konfolva a modell a rádióban. Tuti, ami biztos, válassz egy új üres modellt alapbeállítással.
Amikor a szervo beállt középre, akkor tedd rá a karokat, amennyire lehet merőlegesen a szervóra."

Ez nekem így nem tiszta.. A servoknak van kitérési határa, pl 180 fok. Ha 'vakon' beállítom úgy hogy kb a mozgástartomány felénél ráteszem a kormánymozgató kart és annak rudazatát úgy hogy a kormánykitérés semleges legyen akkor ennek bizony jónak kell lennie mint alapbeállításnak és így jön ki a mindkét irányba kb teljes mozgástartomány, tehát kb itt ezen a ponton megközelítőleg kell legyen a servo 'alap beállása' is.
Pl a laprepülőknél ha beépíted a servot már ki sem tudod onnan szedni, egyszerűen beragasztják és hozzá sem férsz többet a kart rögzítő csavarhoz.

Itt valami 'dili' a vevő beállításánál tűnne inkább logikusnak, megpróbálok ebben az irányban 'kutakodni'. (A Drágalátos chatgpt szerint failsafe beállítás tekinthető alapnak egyébként - márpersze ha van egyáltalán ilyen lehetőség a vevőnél. ) Esetemben azonben egy teljesen új vevőről van szó, modellben még nem volt, be sem volt még kapcsolva - ezért nem értem miért tekeri el a servokat középállásról, 'bindelés' után.. (A rádión is új modellként lett felvéve és minden alapon hagyva, trimmek középen, eltolás nincs beállítva sehol). 3 servoból 2-öt elteker, kitérít. (csűrő egy közös szervóról megy, ezt és az oldalkormányt tekeri el, a magassági marad helyben)
fromi

nem kell teljes mozgás tartományban gondolkozni minden áron. Alap helyzetben 10-15mm kitérésre lesz szükséged a vezérsíkokon, kivéve az oldalkormány meg a féklap. ezt +- 60°-os szervókar kitérésre kell összehozni. De van benne 20% tartalék még. A szervot nem kell kiszedni, csak a nejlon kart kell leszedni róla. Ahogy írtam, a vevő nem arra van, hogy az építési hibákat kiküszöbölje. A chat GPT meg még sosem repült, honnan tudná?:)
nem értem miért tekeri el a servokat középállásról, 'bindelés' után.
mert a te középpontod, nem a szervó középpontja. A bindelésnek nincs köze a szervó állapotához, azzal csak a Radioprotokoll 2.-ik rétegét hangolod össze. Megkereslek privátba, mert ez igy nehéz ügy :)
anduur

Hozzászólás Szerző: anduur »

Erről lehet kellene készítenünk egy podcast epizódot, hogy hogyan költözzünk be egy repcsibe. Stay tuned;)
fromi

Hajrá... Meg hogy fóliázod a szárnyat (irányok, hőmérsékletek stb).
Gezaguszti

Hozzászólás Szerző: Gezaguszti »

Sziasztok!!!
Ebben a témakörben lenne egy egyszerű, viszonylag olcsó megoldásom, amit most csináltam végig és működik. Úgy adódott, hogy egy repülőgép vásárlás során kaptam a géphez egy Futaba T7CP típusú 35Mhz távot. Megmondtam őszintén, hogy a 35Mhz miatt lekicsinylően néztem rá, és értéktelennek tartottam. Aztán hazaérkezés után elkezdtem nézegetni. Kiderült, hogy egyetlen gép van rá felprogramozva, és összesen 1 óra 13 perc üzemidő van benne. Innentől kezdte izgatni a fantáziámat. Az eredeti akkuja sajnos kidobós volt, ezért az egyik áruházláncnál vettem 8 db tölthető Nimh akkut 3000-ftért amiből készítettem hozzá akkumulátort. Nem akartam Lipora váltani, mert meg van hozzá az eredeti töltő is, és hibátlanul működik. Időközben az egyik kínai oldalról rendeltem egy multiprotokollos külső modult 11000-ftért. Miközben megérkezett elkezdtem információt gyűjteni. A Facebook kérdezz felelek oldalakról semmilyen infót nem kaptam, viszont az AI nagyon sokat segített, bár ellenőrizni kellett az infókat, mert sokszor fals volt, vagy nem pontos. A lényeg, meg kellett keresnem a PPM jelet és a tápfeszt és átvinni a külső modulra, amit felprogramoztam, hogy az általam eddig is használt prtokollon működjön. Elkezdtem összebindelni és láss csodát, működik. Biztos vagyok benne, hogy sok embernek lapul otthon használaton kívüli 35Mhz-s táv, ami kis átalakítással teljesen jó kezdő táv lehet, addig, amíg eldönti, hogy marad a modellezésben, és vesz egy komolyabb távot, vagy hagyja az egészet, mert nem érdekli. Ha konkrét képekre vagy egyéb infóra van szüksége valakinek, keressen Messengeren és segítek. Csak azért mert ide macerás képeket feltölteni, Messengeren könnyeben el tudom küldeni. De kérdés esetén itt is szívesen válaszolok.
fromi

Na látod, itt felteszed a kérdéseket, nem lett volna ideges az AI;)
A hozzászólást 2025 alkalommal szerkesztették, utoljára 1 fromi-kor.
Gezaguszti

Hozzászólás Szerző: Gezaguszti »

Mikor elkezdtem a projektet még nem létezett ez a fórum. A projekt megvalósítása közben jött létre.
OIstvan

Hozzászólás Szerző: OIstvan »

Vitorlázáshoz mit szóltok egy Frsky Tandem X18hoz? Esetleg vélemények? Vannak itt akik használnak ilyen távot?
Pár éve már vitorlázom, egy Turnigy I6 távom van most, de funkcióiba keveset tud már, hogy egy RES-t vagy egy kezdő F5J gépet vezessek vele.
Hozzászól

Vissza: