Scale vitorlázó modellek

Könnyű széllel szállni az égen, naponta erről álmodom

Moderátor: FBarna

Hozzászól
FBarna

Scale vitorlázó modellek

Hozzászólás Szerző: FBarna »

Scale gépek, vontató napok, versenyek topikja.

Nekem talán az egyik legszebb kategória, pláne ha van mellé egy kis verseny is GPS alapon.
Egyelőre csak a bakancslistán van a modell, de remélem lesz jó-pár pilóta a topikban, aki megtölti színes tartalommal :)
DROX

Re: Scale vitorlázó modellek

Hozzászólás Szerző: DROX »

Sziasztok! Úgy adódott, hogy hozzám került egy scale vitorlázó kit. Szeretném majd megépíteni, de előbb fejben kell összeraknom az építés menetét. Tartok tőle, hogy rengeteg kérdésem lesz, de örülnék, ha tapasztalt építőktől kaphatnék tanácsot.
Az első kérdés a szárny cseszerton kialakításról szól.
Adott egy sztiro/balsa szárny, amelyen a szárnytő a sztiro és a balsa között kapott carbon, vagy üveg erősítést, valamint egy álló 3mm-es rétegelt lemez főtartót a profil aljától a tetejéig. Ide kellene beaplikálni a szárny összekötőt, de egyelőre tanácstalan vagyok. Lapos acél, vagy köracél legyen, milyen fészket célszerű csinálni neki? Hogyan lehet azt a szárnyba applikálni, bevésássel, vagy vágjam fel a külső borítást a meglévő üveg, vagy carbon erősítéssel együtt? Valószínű, hogy vágni kell, mert a szervókat és a féklapot is el kell helyezni és akkor már mindegy is. A fesztáv jelenleg 3500mm de nagyobb lesz mert kap még szárnyvéget is.
Végezetül ha valakinek van jó linkje habmagos vitorlázó szárny építésről, azt megköszönném.
DASCO

Hozzászólás Szerző: DASCO »

DROX írta: 2025 jún. 12, 03:14 pm Sziasztok! Úgy adódott, hogy hozzám került egy scale vitorlázó kit. Szeretném majd megépíteni, de előbb fejben kell összeraknom az építés menetét. Tartok tőle, hogy rengeteg kérdésem lesz, de örülnék, ha tapasztalt építőktől kaphatnék tanácsot.
Az első kérdés a szárny cseszerton kialakításról szól.
Adott egy sztiro/balsa szárny, amelyen a szárnytő a sztiro és a balsa között kapott carbon, vagy üveg erősítést, valamint egy álló 3mm-es rétegelt lemez főtartót a profil aljától a tetejéig. Ide kellene beaplikálni a szárny összekötőt, de egyelőre tanácstalan vagyok. Lapos acél, vagy köracél legyen, milyen fészket célszerű csinálni neki? Hogyan lehet azt a szárnyba applikálni, bevésássel, vagy vágjam fel a külső borítást a meglévő üveg, vagy carbon erősítéssel együtt? Valószínű, hogy vágni kell, mert a szervókat és a féklapot is el kell helyezni és akkor már mindegy is. A fesztáv jelenleg 3500mm de nagyobb lesz mert kap még szárnyvéget is.
Végezetül ha valakinek van jó linkje habmagos vitorlázó szárny építésről, azt megköszönném.

Szia

A cseszter feszket a fotartoba, vagy a fotartonak szoktuk ragasztani.
Akkor a legbiztosabb, h ha osszekoti az also es a felso helyat.
En reszemrol nagyon nem szeretem a lap csesztert, de talan konnyebb vele dolgozni. A kivant V allast ugy tudod precizen elerni, h egyszerre csinalod a 2 felet es mind a seged tartokat mind a cseszter feszket egyutt ragasztod be a szarnyakba. Ekozben egyertelmuen a 2 fel szarny ossze van kotve a csesztertonnal es szimmetrikusan sik lapra felfektetve, h a cseszter feszkek ugyan azt a szoget zarjak be a kepzelet beli vizszinttel, igy a V allasod szimmetrikus lesz.
Remelem erthetoen irtam le😅
fromi

Hozzászólás Szerző: fromi »

ebbol lehet meriteni egy kicsit...
http://f3j.in.ua/maxa-pro-electro-family.html?#tab7
FBarna

Hozzászólás Szerző: FBarna »

Nem tudom kit hátráltat a GPS triangle kategória esetében a kedv hiány, de itt egy kis kedvcsináló :D

Engem inkább a gép árak tartanak távol, illetve hogy nincs itthon egy kategóriában sem verseny :) :D
Hozzászól

Vissza: